CLI Tool van de week : Passwd

april 9, 2018

Editie 20,  8 april 2018

Als je van een systeembeheerder een nieuw wachtwoord toegewezen krijgt is passwd het eerste commando dat je moet gebruiken na het inloggen op het systeem.

Passwd laat toe om jouw wachtwoord te veranderen, en de syntaxis is simpel “passwd” in een terminal (of “passwd USERNAME” als je het wachtwoord van een andere gebruiker wil veranderen, hiervoor moet je natuurlijk wel beheerders-rechten hebben).

Als ik bijv mijn wachtwoord wil aanpassen zie het er als volgt uit:

 $ passwd
Changing password for patrick.
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:

zoals met ieder wachtwoord moet je dit niet gemakkelijk te raden maken (geen namen e.d.) en maak je best gebruik van 1 of meerdere kleine letters, hoofdletters en “speciale tekens”. Ook is het binnen een bedrijfsomgeving aan te raden om het wachtwoord regelmatig aan te passen (bijv. 1 keer per maand) en er dan niet voor zorgen dat het nieuwe te veel op het oude lijkt. Bijv. Qç4$(rTBa als oud en Qç4$(rTBb als nieuw wachtwoord.

Verder heeft Passwd nog enkele extra opties zoals bijv. het automatisch “vervallen” van een wachtwoord na een bepaalde tijd, hierdoor moet de gebruiker zijn/haar wachtwoord wel aanpassen. Deze opties zijn vooral voor de systeembeheerders, en zoals met ieder commando op Linux kun je deze informatie gemakkelijk terugvinden in de Man Pages (man passwd) van Passwd.

Happy Hacking !

Patrick Kox

Heb je tips of feedback, laat het gerust weten in comments, of via Email (patrick@linuxgebruikers.nl).

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *