IPv4 Security: De “Evil” Bit

april 1, 2018

Vandaag is het precies dag op dag 15 jaar geleden dat de Internet Engineering Task Force (IETF) RFC 3514 heeft gepubliceerd.

RFC 3514 beschrijft de zogenaamde “Evil” bit in IPv4 netwerk communicatie, maar wat betekend dit nu ?

Met het groot aantal pakketten dat circuleert op een netwerk is het voor zogenaamde infrastructure devices (denk aan firewalls, IDS, etc…) om het verschil te zien tussen goedaardige en kwaadaardige pakketten. Dit maakt het extreem moeilijk om deze “evil” of “malicious” pakketten te filteren. Daarom heeft men deze speciale “security flag” toegevoegd aan de IPv4 standaard. Het is de  bedoeling dat de ontwikkelaars van goedaardige software deze bit op zijn standaard 0 waarde laten staan, maar kwaadaardige software moet deze bit op 1 zetten. Zo kunnen de infrastructure devices die het systeem moeten beveiligen gemakkelijk alle kwaadaardige pakketten filteren zonder negatieve invloed op het goedaardige netwerk verkeer.

RFC 3514 is geïntroduceerd op 1 april 2003 door S. Bellovin van AT&T Labs Research en kan gedownload/gelezen worden op de website van het IETF, zowel in TXT als PDF formaat.

Happy Hacking !

Patrick Kox

Heb je tips of feedback, laat het gerust weten in comments, of via Email (patrick@linuxgebruikers.nl).

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *