Is het Linux of GNU/Linux

maart 11, 2018

Je hebt ze waarschijnlijk al gezien, de distro’s met GNU in hun naam (laten we mijn favoriet Debian GNU/Linux even als voorbeeld aanhalen). Maar waarom staat dit (of niet) in de naam ?

Laat me eerst even uitleggen wat GNU is, GNU betekend “GNU is Not Unix” (GNU is Niet Unix) en is een project opgestart door Richard M. Stallman in 1984 (dezelfde persoon als de oprichter van de Free Software Foundation in 1985).

Het doel van het GNU Project is het maken van een 100% vrij besturingssysteem (zoals altijd gaat het over “Free Speech” en niet “Free Beer” hoewel alles gratis gedownload kan en mag worden). Dit besturingssysteem zou hetzelfde werken als UNIX, vandaar de naam. Op dit moment is het GNU Besturingssysteem nog steeds niet voltooid, zo goed als alle nodige software is beschikbaar, behalve de kernel (Het GNU Project wil/wilde de Hurd kernel gebruiken, maar deze is nog steeds niet voltooid).

Omdat Linus Torvalds de Linux kernel gemaakt heeft en deze ook vrij ter beschikking heeft gesteld, heeft men een compleet besturingssysteem kunnen maken door de GNU software te bundelen met de Linux kernel (Richard M. Stallman, of vaak RMS genoemd) heeft meermaals gezegd dat de Linux kernel “tijdelijk” is, tot de Hurd kernel klaar is. Maar zoals het er momenteel uitziet kan dit nog wel even duren.

Goed, terug naar Linux vs. GNU/Linux. (Hier zijn ook al heilige oorlogen voor uitgevochten).

De argumenten van de naam GNU/Linux aandragen (RMS zegt zelf GNU + Linux) is dat Linux enkel een Kernel is, en geen volledig besturingssysteem. En het is volgens deze mensen dus beter om GNU/Linux te zeggen. (veel basispakketten zoals de GCC (Gnu C Compiler) komen van het GNU Project). Een tegenargument is dat het besturingssysteem niet enkel uit de Linux Kernel en GNU Software bevat, maar ook een hele reeks andere software die niet tot het GNU Project horen. En dan zou je dus deze projecten ook in de naam moeten verwerken, dit is natuurlijk zo goed als onmogelijk.

Conclusie:
Zeg niet zomaar Linux tegen GNU/Linux 😀

Happy Hacking !

Patrick Kox

Heb je tips of feedback, laat het gerust weten in comments, of via Email (patrick@linuxgebruikers.nl).

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *