Linux en Antivirus

maart 21, 2018

Dinsdag 23/03/2018

Eén van de eerste vragen van een nieuwe Linux gebruiker (zeker als deze een Windows achtergrond heeft) is naar AntiVirus (of anti-malware). Het cliché antwoord van de “Ervaren” Linux gebruikers is vaak dat Linux dit probleem niet heeft omdat Linux superieur is aan Windows en veel veiliger is dan Windows.

Dit klopt voor een gedeelte, We kunnen stellen dat Windows is “gemaakt” voor Personal Computers (met 1 gebruiker per computer) en daarom minder veilig is ontworpen, hoewel recentere versies van Windows hierop wel veel vooruitgang hebben geboekt.

Vergelijk dit met Linux, Linux is een “Unix-achtig” besturingssysteem en Unix is ontworpen in een tijd dan met het onmogelijk achte dat ieder huishouden een eigen computer zou hebben (laat staan ieder lid van de familie een eigen Desktop/Laptop of GSM/Tablet). In die tijd was het model van 1 computer voor meerdere gebruikers die het systeem gelijktijdig kunnen gebruiken de norm. Omdat deze systemen dus veilig moesten zijn om te voorkomen dat andere gebruikers aan jouw bestanden konden of dan deze personen dingen installeerde of aanpaste die het systeem konden beschadigen was Unix zo gemaakt dat iedere gebruiker zijn eigen “home” directory had en verder niks kon aanpassen in andere directories. De systeembeheerder was root en dat was de enige die toegang had tot het volledige systeem.

Zoals je ziet werkt Linux nog steeds via dat principe en kun je stellen dat het veiliger is dan Windows, maar er bestaat geen bruikbaar programma dat 100% foutloos is (er zitten altijd wel ergens bugs in, en vaak creëert het oplossen van 1 bug weer 1 of meerdere nieuwe bugs). Dus er is nog altijd de mogelijkheid dat men via zo’n bug schade kan aanrichten op een Linux systeem.

Ik kan nog wel enkele andere redenen vermelden waarom Linux veiliger is dan Windows, maar laten we eens kijken naar de reden waarom er zoveel virussen zijn voor Windows en maar een handvol (vaak oudere virussen) voor Linux.

Als we eens kijken naar het marktaandeel van diverse besturingssystemen:

  • Windows : 88,79%
  • MacOS : 8,41%
  • Linux : 2,32%
  • Chrome O/S : 0,32%
  • Onbekend : 0,14%
  • BSD : 0,03%

bron

Met een marktaandeel van bijna 90% is het niet meer dan logisch dat Windows het grootste aantal virussen en andere malware heeft, Het is dus niet enkel dat Windows minder veilig is of Linux veiliger maar het brengt meer op om bijv. Ransomware (wannacry) te maken voor Windows dan voor Linux of MacOS.

Als het marktaandeel van Linux dus verder stijgt is het niet abnormaal om een groeiend aantal malware te zien.

Een voordeel van Linux is wel dat je bijna alle software kunt installeren via een officiële Package Manager (bijv. APT bij Debian GNU/Linux) en deze zijn meestal veilig, dus je zit niet steeds software te downloaden van andere websites (MacOS en Windows beginnen dit voorbeeld ook te volgen en MacOS laat standaard niet eens toe om software gedownload van het internet te installeren), een andere voordeel is dat het meeste open-source (FOSS) software is, en je kunt het programma dus bekijken om te controleren of er niks ingebouwd is dat minder goede bedoelingen heeft. Maar laten we eerlijk zijn, niet iedere Linux gebruiker zal dit doen, of zelfs kunnen door gebrek aan kennis van de gebruikte programmeertaal).

Maar goed, wat stel ik persoonlijk voor ?

Dit hangt af van jouw situatie, zelf ben ik 100% Windows Free op mijn systemen en aangezien de AntiVirus software voor Linux vooral scant naar Windows virussen heb ik naar mijn mening geen nood aan AntiVirus software (bij een dual-boot systeem of als je bestanden deelt met een Windows gebruiker is het gebruik van A/V software wel handig, maar denk er aan dat de meeste geen “realtime” bescherming bieden, je moet dus manueel scannen, of instellen om op bepaalde tijdstippen automatisch te scannen.

Antivirus voor Linux wordt dus vooral aanbevolen en gebruikt bij:

  • Mail servers, zo worden virussen gedetecteerd op de email server en niet doorgestuurd naar de ontvanger van de email
  • Dual-Boot systemen (Linux/Windows of MacOS/Windows bijv.)
  • Mensen die bestanden (op bijv. USB) delen met Windows gebruikers
  • Andere commerciële systemen

Het gebruik van Antivirus voor thuisgebruikers is momenteel misschien nog niet aan de orde (je kunt ook (bijna) geen Linux A/V software vinden gericht aan thuisgebruikers.

Bottom line:
Als je oplet met wat je download en uitvoert op jouw Linux systeem zal Antivirus nog niet nodig zijn, maar ga er niet zomaar van uit dat Linux onkwetsbaar is, want er zijn genoeg bewijzen van het tegendeel. Linux is veiliger maar daar blijft het ook bij.

Happy Hacking !

Patrick Kox

Heb je tips of feedback, laat het gerust weten in comments, of via Email (patrick@linuxgebruikers.nl).

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *