CLI Tool van de Week : NANO

augustus 20, 2018

CLI Tool van de Week, editie 33, 20 augustus 2018

Simpele Tekst Editor

Naast dé twee grote Editors Vi(M) en EMACS zijn er ook nog enkele simpele tekst editors voor linux.

nano is zo’n editor. Hoewel de traditie wil dat je als echte systeembeheerder niet wil betrapt worden door je collega’s terwijl je nano gebruikt, is het een goede editor
om snel configuratiebestanden te bewerken zonder een geavanceerde editor zoals Vi(M) of EMACS te moeten leren. Zo is het mogelijk dat jouw distributie bij het uitvoeren van het visudo commando niet de standaard vi editor opstart maar wel nano

Het voordeel van nano ten opzichte van de concurrentie is dat het onderaan in het scherm de toesencombinaties aangeeft die je moet gebruiken om bepaalde acties uit te voeren. Deze zijn allemaal toesencombinaties met de CTRL-toets

Wat je misschien wél verward is het gebruik van Write Out (toetsencombinatie CTRL+O) i.p.v. save.

Een voorbeeld van nano als het opgestart wordt met het visudo commando:

Een ander voorbeeld is het bewerken van het bestand /etc/apt/sources.list met $ sudo nano /etc/apt/sources.list

Als we dit aangepaste bestand nu willen afsluiten met CTRL+X zonder eerst op te slaan met Write Out (CTRL+O) krijgen we een melding met de vraag of we het bestand willen opslaan of niet.

Wil je de aanpassingen ongedaan maken, dan druk je op N en als je ze toch wil opslaan druk je op Y. Ook kun je het afsluiten annuleren met CTRL+C en het bestand verder bewerken.

Als je met Write Out opslaat kun je eventueel een andere bestandsnaam opgeven en enkele extra opties, vele met de META-toets (ALT) bijvoorbeeld ALT+D voor een DOS indeling en ALT+M voor een MAC indeling.
Een andere mogelijke optie is append ALT+A of prepend ALT+P om de tekst aan het einde of het begin (prepend) van een bestaand tekst bestand toe te voegen.

Na het opslaan krijg je een melding hoeveel regels er zijn weggeschreven en kun je verder gaan met het bewerken van het bestand of afsluiten met CTRL+X.

Meer informatie over wat je allemaal kan met nano is te vinden in de manpages of de infopages

Happy Hacking !

Patrick Kox

Heb je tips of feedback, laat het gerust weten in comments, of via Email (patrick@linuxgebruikers.nl).

Deze artikels zijn ook beschikbaar op https://commandoregel.com of mobiel op https://mobiel.commandoregel.com

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *