Wayland uitschakelen in GDM3

augustus 12, 2018

Wayland is de toekomstige vervanger van xorg en xorg heeft op de meeste Linux distributies de XFree86 display server vervangen. (xorg is een afsplitsing van XFree86 nadat enkele ontwikkelaars het niet eens waren met de richting die het XFree86 project is uitgegegaan).

En voor de mensen die het niet weten, de naam is gebaseerd op de UNIX display server met de naam X11 (of vaak gewoon afgekort als x).

Maar goed, Wayland is dus waarschijnlijk de toekomst (Gnome en KDE zouden “geport” worden naar dit systeem) maar volgens velen is het nog niet rijp om reeds gebruikt te worden. Persoonlijk behoor ik tot deze groep want ik weet uit ervaring dat bepaalde dingen gewoon niet of niet goed werken met Wayland.

Een simpel voorbeeld is dat als je met Gnome werkt en de extensie Topicons Plus (bij Debian Buster bijvoorbeeld) dan werkt het “pull-down” menu van de programma’s die door deze extensie worden weergegeven niet.

Een praktisch voorbeeld: Je maakt gebruik van de Telegram messenger (Als redactie gebruiken we deze om dingen te bespreken), deze plaatst een icon bovenaan in de top bar van Gnome, als er dan een nieuwe melding is kun je er dan op klikken om het Telegram venster te openen of je kun met rechts te klikken enkele andere dingen doen (zoals Telegram afsluiten). Maar sinds enkele dagen werkt dit niet (meer) en dit kan een simpele bug zijn die snel is opgelost of een probleem dat langer kan duren.

De oplossing voor mij was altijd simpel, na het installeren van Debian stable en het “upgraden” naar Buster (helaas werkt Stretch niet goed op dit systeem) koos ik gewoon bij het inloggen voor Gnome met Xorg en vanaf dat moment was dit de standaard optie.

Maar dit is nu veranderd en GDM3 (de login manager) zal nu standaard teruggrijpen naar Gnome met Wayland, wat er dus voor zorgt dat je iedere keer bij het inloggen deze keuze opnieuw moet maken en als je het vergeet start je op in Wayland wat dus voor vreemde problemen kan zorgen (er zijn meerdere problemen met Wayland dan het voorbeeld met Topicons Plus dat ik hierboven aangeef).

Gelukkig is het mogelijk om Waylan in GDM3 uit te schakelen zodat er automatisch wordt teruggegrepen naar Xorg en dit tot Wayland wat rijper is.

Om dit te doen moet je als root 1 bestand aanpassen, op Debian GNU/Linux is dat:
/etc/gdm3/daemon.conf

maar bij Ubuntu 10.10 is het :
/etc/gdm3/custom.conf

Bij een andere distributie kan dit nog anders zijn, maar ik vermoed van niet (laat ik een comment maar weten als het bij jouw distro anders is).

Wat je in dit bestand moet aanpassen is heel simpel, je vervangt:

#WaylandEnable=false

door

WaylandEnable=false

of simpel gezegd, je verwijderd de # aan het begin van de regel. (dit wordt ook “uncoment” genoemd, omdat je door het # teken te plaatsen de regel veranderd van een “instructie” naar een “opmerking” of “coment”.

Nu sla je het bestand op en na een herstart zal Wayland uitgeschakeld zijn in GDM3.

Happy Hacking !

Patrick Kox

One Comment

  • Gertjan Lettink augustus 12, 2018 at 1:20 pm

    In openSUSE Tumbleweed en Leap
    /etc/gdm/custom.conf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *